Jämförelse av kreditkort

På vår plattform jämför vi en bred variation av bankkort och kreditkort som erbjuds av banker, kreditinstitut och kortutgivare. Vi inkluderar inte kort som är specifikt kopplade till detaljhandelskedjor eller bensinstationer. Här förklarar vi de olika typerna av kort och hur de fungerar.

Typer av kort

Bankkort (även kända som debetkort)

Dessa kort kopplas direkt till ditt bankkonto. När du genomför ett köp eller tar ut pengar, kontrolleras saldot direkt mot banken för att säkerställa täckning. Om kontot inte täcker uttaget nekas transaktionen. Bankkort som stöds av Visa/MasterCard kan även användas i offline-terminaler.

Betal- och kreditkort

Dessa kort kan användas på två sätt:

  1. Betalningsläge: Du betalar hela beloppet på fakturan vid månadens slut och drar nytta av en räntefri period som kan variera mellan en och två månader, beroende på när transaktionen genomfördes. I detta läge betalar du ingen kreditränta.
  2. Kreditläge: Du väljer att betala av ditt köp över tid i form av delbetalningar, vilket då innebär att en kreditränta tillkommer på de utestående beloppen.

Vad används kortet till?

När du väljer kort bör du överväga vad det primärt ska användas till. Vi har listat några kriterier beroende på användningsområde:

  • Inom EU (resor och inköp): Fokus ligger på årsavgift, uttagsavgift och valutaväxlingspåslag inom EU.
  • Utanför EU (resor): Viktiga faktorer är årsavgift, uttagsavgift utanför EU och valutaväxlingspåslag.
  • Allmänna inköp i Sverige (butik och online): Här är faktorer som årsavgift, räntefri period, kreditränta, eventuell bonus och bonusens typ viktiga.
  • Köp från utländska e-handlare: Årsavgift, räntefri period, kreditränta, bonus, typ av bonus och valutaväxlingspåslag är avgörande.

Ytterligare tjänster

  • Reseförsäkring: Vissa kort erbjuder reseförsäkring som en extra säkerhet när du bokar resor med kortet.
  • Konsumenträttigheter: Vid köp av varor och tjänster, som till exempel resor, med ett kredit- eller betalkort, kan du ibland vända dig direkt till kreditgivaren om problem uppstår med leveransen eller om varan är defekt, utan att behöva lösa problemet direkt med säljaren.

Att välja rätt kort är avgörande beroende på dina behov och hur du planerar att använda kortet. På vår jämförelsesajt kan du enkelt jämföra villkor och egenskaper för att hitta det kort som bäst matchar dina krav.